2015-05-04 09:19 DNS-problem

Vi upplever för tillfället en störning som kan påverka tillgängligheten av våra tjänster för vissa kunder.
Störningen beräknas snart vara åtgärdad.

Uppdatering 12:30 – DNS-problemet är åtgärdat sedan några timmar tillbaka. Fel kan dock fortfarande uppstå pga hur DNS fungerar, där en uppdatering kan ta flera timmar att slå igenom över hela Internet. Vi räknar med att DNS-problemet är helt löst till i eftermiddag.

Det som hände här idag var att domännamnet fsdata.se felaktigt delegerades om till andra namnservrar. Det var den mänskliga faktorn som låg bakom detta. Delegeringen genomfördes ca 07:30 och upptäcktes, när DNS-uppdateringen hade gått igenom, vid 10-tiden. Vi återställde då omedelbart fsdata.se till dess ursprungliga namnservrar. Men som sagt, en sådan här DNS-uppdatering kan ta några timmar att gå igenom överallt.

Vi har nu dels vidtagit åtgärder internt för att detta inte ska kunna ske igen samt inlett arbete med att låsa fsdata.se hos .SE. Detta är en extratjänst hos .SE, som bl a medför krav på manuell kontakt vid ändring av namnservrar (för en låst domän). Det är ett extra lager av säkerhet.

Vi får verkligen beklaga att detta DNS-problem uppstod. Det är något som aldrig har skett hos oss tidigare och som aldrig kommer ske hos oss igen.

Uppdatering: 09:00 – DNS-problemet åtgärdades igår förmiddags men vissa kunder kan fortfarande uppleva problem. Olika internetleverantörer uppdaterar denna information olika snabbt. För de kunder som fortsatt upplever problem kan ett alternativ vara att använda Googles DNS-tjänst. Hur man ändrar DNS-servrar går att läsa på Google hemsida: https://developers.google.com/speed/public-dns/docs/using

Uppdatering: 10:48 – Nu är DNS-inställningarna uppdaterade hos de flesta internetoperatörer och problemen bör ha upphört. Vi beklagar givetvis störningen.

Senast ändrad av
Gå till startsidan