2020-11-30 02:47 Driftstörning E-post

Vi upplever just nu problem med vår E-post Tjänst. Tekniker arbetar på problemet.

Uppdatering 2021-01-04 11:05 – Vi upplever just nu en tillfällig störning på vår autodiscover funktion. Detta gör att vissa kunder får problem med E-post program. Under tiden så kan webmailen på https://webmail.fsdata.se användas. Vi arbetar på att lösa problemet och bör ha det fixat inom ett par timmar.

Tänk på att om ni har historik i er enhet så bör ni avvakta med att lägga in kontot. Då all mailhistorik ännu inte är återställd så kommer den i så fall att försvinna tills vi är färdiga. Vi rekommenderar annars att man använder webmailen på https://webmail.fsdata.se så länge.

Vi fortsätter arbeta med systemen för att utöka stabilitet och säkerhet. Diverse buggar och otillgängliga funktioner återkommer successivt.

För uppdateringar gällande E-post historik så har vi en separat status på detta som ni kan följa på denna länk.

Nedan finns ett par guider för att hjälpa er komma igång, samt svar på vanliga frågor.


Hur man byter lösenord på E-posten?

I och med det problem som varit, så behöver samtliga användare återställa sina E-post lösenord. För att göra detta så behöver man göra enligt följande:
1: Gå in på Gamla Kontrollpanelen. https://old.fsdata.se
2: Klicka på E-post
3: Klicka på den E-post adress ni ska byta lösenord på.
4: Markera rutan ”Kontotyp” om den är blank och välj passande kontotyp. (Antingen Bas eller Premium)
5: Klicka på ”Byt lösenord”
6: Fyll i ditt nya lösenord och välj Spara.

Guide med bilder finns här.

Nu är det färdigt! Från och med nu ska ditt konto fungera igen på både https://webmail.fsdata.se och på dina mailklienter. Bara uppdatera lösenorden när frågan kommer.


Jag kommer inte in på https://old.fsdata.se

Om du har glömt ditt huvudlösenord så kan vi hjälpa dig!
Vi kan skicka ett nytt mail till registrerad alternativ E-post (dvs. inte den du har hos oss) eller som SMS till ditt registrerade telefonnummer.
Om du har ditt kundnummer tillsammans med Helpdeskkod så kan vi lösa det med.
Om du inte har något giltig E-post eller telefonnummer så kan vi hjälpa dig ändå! Vi behöver då få en kopia på ID-handling skickad till oss.
Kontakta oss på chatten så hjälper vi dig gärna med någon av ovan metoder.


Mina gamla mail syns inte.

De kommer! Eftersom hela vårt gamla system slutade fungera så måste vi ta en sak i taget. Vi bör ha mer information om detta senare nästa vecka, men räkna med att historiken saknas minst nästa vecka också. Vi meddelar såklart när vi är närmare lösning, men all mail finns kvar, den är bara inte nåbar just nu.


Vad hände med mail som skickades sedan måndagen?

Alla som skickat mail till er ska ha fått meddelande om att det inte kunde levereras. Dessa meddelandena behöver tyvärr skickas igen. I och med att hela vår tjänst tyvärr var inte fungerade så har vi inte kunnat lagra dessa hos oss.


Mina vidarebefordringar fungerar inte

Då Microsoft Exchange inte har något stöd för detta som standard så är det ett system vi byggt själva. Detta är tyvärr inte återuppbyggt ännu. Vi kommer meddela i statusen när det är färdigt, men kan inte ge någon uppskattad tid på det ännu tyvärr.


—– Historik —-

Uppdatering 08:36 – Tekniker arbetar fortfarande på problemet. Det går just nu tyvärr inte att ge en ETA på lösning.

Uppdatering 11:49 – Arbete på lösning fortgår. Tyvärr har problemet visat sig svårlöst men tekniker fortsätter arbeta med det.

Uppdatering 13:09 – Arbete med E-post systemen pågår fortfarande. Vi meddelar här när vi har mer information.

Uppdatering 14:00

Tänk på att medan mailtjänsten är nere så synkroniseras inte era E-post klienter med våra servrar. Ni bör därför spara ev. mailtext ni skriver lokalt på er dator så att det inte försvinner när tjänsten väl kommer igång igen.

Vi har tyvärr fortfarande ingen ETA för när allt är igång, men vi tar problemet allvarligt och arbetar så snabbt vi kan.

Uppdatering 16:18 – Problemet kvarstår men felsökning pågår fortfarande. Tack för tålamodet.

Uppdatering 19:36 – Felsökning pågår fortfarande. Vi har mer information än tidigare men har tyvärr inte ett ETA ännu.

Uppdatering 2020-12-01 00:19 – Tekniker arbetar på problemet och vi tror oss komma närmare en lösning. Detta är tyvärr ett större fel och vi arbetar på att lösa det. Just nu har vi ett ETA på eftermiddagen 1 December på att ha in och utgående mail fungerande igen. Historiken kommer vara otillgänglig längre än så, men vi arbetar på detta med. Vi uppdaterar här om något i denna situation ändrar sig.

Uppdatering 2020-12-01 06:12 – Tekniker arbetar fortfarande på lösning på problemet. Arbete har fortgått under natten och kommer fortsätta nu under morgonen med.

Uppdatering 2020-12-01 08:25 – Vi har under natten driftsatt en ny miljö, vi återställer just nu alla mailkonton till den nya Exchange 2019 miljön, (tidigare 2013) och beräknar ha detta klart runt eftermiddagen. Detta betyder att alla kunder kommer att komma åt sin mail och kunna ta emot och skicka mail igen. Efter återställningen av alla konton kommer vi påbörja återställningen av all mailhistorik för alla kunder. Vilket kommer löpande komma in till alla kunders mailboxar.

Uppdatering 2020-12-01 13:31 – Arbetet enligt ovan fortgår! Vi har detta prioriterat och kommer med utökad information så snart som möjligt.

Uppdatering 2020-12-01 13:31 – Arbete med E-post lösningen pågår fortfarande. Vi beräknar ha all in och utgående E-post fungerande under kvällen. Vi tackar för ert tålamod i och med denna störning.

Uppdatering 2020-12-01 19:52 – Arbete på lösningen pågår. Vi börjar nu känna oss säkrare på att lämna ett ETA. Just nu förväntar vi oss en lösning kring midnatt.
När det närmar sig så kommer vi uppdatera igen med mer detaljerad information. Tack för allt ert tålamod!

Uppdatering 2020-12-01 23:00 – Vi håller på att konfigurera för fullt. Då vi varit tvungna att sätta upp en ny Exchange version pga. denna störning så blir alla E-post lösenord återställda. Mer information kommer om detta när allt är färdigt.
Vi blir tyvärr troligen inte färdiga till midnatt som vi hade hoppats pga. bland annat den komplikation som gör att lösenorden inte kan följa med. Men vi arbetar runt detta och lämnar ny ETA så fort vi är säkra på den. Tack för ert tålamod!

Uppdatering 2020-12-02 01:37 På grund av att en nätverksuppsättning tog längre tid än förväntat så har vi tyvärr blivit försenade. Vi arbetar oavbrutet vidare på problemet genom natten med och hoppas snart ha allt löst.

Uppdatering 2020-12-02 04:13 – Tack för ert tålamod i väntan på detta.
Vi har fått våra nätverksproblem lösta och är i full gång med att aktivera upp era konton igen i vår nya Exchange 2019 miljö.
Då det rör sig om tiotusentals konton som aktiveras så kommer detta ta en förväntad 8-12 timmar för samtliga konton att gå aktiva igen.
När en stor del av kontona gått aktiva igen så kommer vi aktivera det så att ni som kund kan börja återställa era lösenord inne i er kontrollpanel. Alla kommer tyvärr inte gå aktiva samtidigt och vi kan inte påverka turordningen på konton, men vi arbetar med detta så snabbt som möjligt.
Vi vill än en gång tacka för ert tålamod. Vi har tekniker som arbetar dygnet runt för att lösa detta, då vi ser väldigt allvarligt på våra tjänsters driftsäkerhet. Nästa statusuppdatering bör komma ca. 08-09 på morgonen då vi ska kunna ha lite mer information om vad statusen på vår överföring är.

Uppdatering 2020-12-02 08:47 – Vi håller just nu på att samla in information inför nästa fulla statusuppdatering. Tack för att ni väntar. Tekniker arbetar fortfarande för fullt med synkningen.

Uppdatering 2020-12-02 09:52 – Tack för att ni väntat! Synkningen pågår, men belastningen på hårdvaran som orsakas av den är tyvärr högre än väntat. Det är inget som gör att det slutar eller stoppas, men det gör att synkningen tar längre tid än vad vi hoppades på. Vår ETA för samtliga konton behöver därför ändras. Just nu är allt väntat färdigt någon gång mellan 15:00 – 19:00.
Vi uppdaterar givetvis fortsatt regelbundet och fortsätter arbeta på det.

Uppdatering 2020-12-02 11:12 – Vi vill än en gång tacka för ert tålamod. Synkning pågår fortfarande, just nu med oförändrad ETA. Så fort vi kan ge mer information gör vi det.

Uppdatering 2020-12-02 15:49 – Tack igen för ert tålamod. Vi har arbetat hårt men vi kan tyvärr behöva skjuta fram vårt ETA igen. Vår konfiguration av s.k. DAG-system i vår nya Exchange verkar dra ut på tiden mer än önskvärt. Det är ett stort och avancerat system som vi försöker sätta upp på rekordtid, och vi arbetar fulltid med flera tekniker på detta.
Vid fem bör vi kunna ge lite mer information, positivt eller ej, så uppdatering ska ske då med.

Uppdatering 2020-12-02 17:20 – Tack för ert tålamod. Vi har nu samlat informationen. Den ser ut som att vi troligen blir färdiga vid 19:00 eller något längre, men det är en något osäker prognos fortfarande. Vi är i slutstegen och fortsätter uppdatera här så fort ny information tillkommer.

Uppdatering 2020-12-02 18:50 – Det har tyvärr tagit längre tid än vi önskade och arbete pågår fortfarande. Det verkar tyvärr inte som att vi blir färdiga till 19 trots gedigna försök. Teknikerna skyndar med noggrannhet mot lösningen. Vi vill inte i detta skede göra misstag som kan göra arbetet ogjort. Vi tackar för ert tålamod! Vi arbetar med ett mål att ha det klart till 20:00, men som alltid är det så snart som möjligt vi satsar på.

Uppdatering 2020-12-02 19:36 – Ännu en gång, tack för ert tålamod. Vi har full förståelse för hur tråkigt det är att inte ha en fungerande tjänst. Vi tycker det är väldigt tråkigt att denna störningen har skett och drabbat er. En av anledningarna till att vi väljer att sätta upp det igen som uppdaterad tjänst är för att kunna göra något gott utav en tråkig händelse.

Som det ser ut just nu pågår arbetet i rasande fart när det kommer till totala återuppbyggnadsarbete av denna karaktär. Just nu arbetar vi med att konfigurera delar av webbmailen så att den faktiskt kommer fungera för alla. Vi arbetar med ett par databaser för att säkra att all mail ska kunna hanteras väl, och vi arbetar med brandväggarna. Systemet är alltså nästan färdigt!

Vi har varit väldigt tidsoptimistiska under detta arbete, vilket vi beklagar. Det hade varit bättre att vara mer skeptiska. Jag ska återkomma med mer information gällande ETA om en kort stund.

Uppdatering 2020-12-02 20:24 – Nu har vi lite framsteg att visa, äntligen! 99% av bakgrundsarbetet är klart. Ni kan ta en titt på webmailen här: https://webmail.fsdata.se/
Kopplingarna så att ni kan återställa lösenord är inte riktigt färdiga ännu, men vi vill visa att allt är på gång så snabbt vi kan! Vår fina logotyp saknas, men den är kosmetisk och tas om hand allra allra sist. Snart är vi i hamn och jag tackar för hundrade gången för allt ert tålamod! Uppdateringar fortsätter komma här och jag ger stort fint klartecken så fort allt faktiskt är 100% redo. En liten bit bort nu bara.

Uppdatering 2020-12-02 21:19 – Tack för att ni väntat! Jag har precis fått verifiering av tekniker att våra test för att byta lösenord fungerar. Nu ska vi alldeles strax kunna trycka allt live. Vi är väldigt lyckliga över detta, och håller för fullt på att lösa de sista bitarna.

Uppdatering 2020-12-02 22:35 – Tack igen för tålamodet! De små bitarna som är kvar är nog så viktiga. Systemet testas för att förhindra överbelastning så fort allt får helt igång igen. Ni kommer fortsätta få uppdateringar här ända tills allt faktiskt är aktivt. Vi har börjat peka om interna funktioner till systemet, och de går aktiva en efter en. Just nu bara för oss själva så det kan verifiera att allt fungerar och är säkert att användas. När mer info finns så skriver vi det här oförtröttligt!

Uppdatering 2020-12-02 23:42 – Tre steg framåt, men ett steg tillbaka. Vikten av att testa allt noggrant innan vi sätter dessa systemen helt i drift visade sig snabbt när vi började sända trafik mot dem. Tur att vi gör tester! Tekniker upptäckte snabbt ett par problem som kunde ge allvarliga fortsatta störningar även framöver om det inte uppmärksammats. Det gjorde att vi fick gå bak lite i våra förberedelser och ladda om en hel del data på tjänsten, men problemen löstes och nu håller vi på att få rätt på datan igen. Vi fortsätter uppdatera er under natten med hur arbetet fortgår. Det är väldigt tråkigt att ha stött på problem vid mållinjen, men utmaningar är till för att överkommas, så även dessa. Tack igen för allt tålamod!

Uppdatering 2020-12-03 00:48 – Vi börjar återhämta oss från det problemet som upplevdes, och vill hoppas att vi börjar närma oss slutet igen. Vi är här natten igenom och arbetar, vi ser stor vikt i att äntligen komma igång med allt!

Uppdatering 2020-12-03 01:39 – Ni som har mail i telefon och liknande kan snart börja få varningar om att lösenordet inte längre stämmer. Superbra, då är det nästan redo för er! Vi skriver här när det är färdigt och kommer då även beskriva hur ni ska göra för att komma åt er mail igen. Tack för att ni väntar så tålmodigt!

Uppdatering 2020-12-03 03:01 – Mer funktionalitet är på gång. Outlook klienter m.m. ska nu börja efterfråga kunduppgifter med. Vi har verifierat att systemet fungerar och gör det de ska. Nu aktiverar vi samtliga tjänster och kontrollerar att lasten är något som det nya systemet klarar av. Tack för att ni följer med oss i denna stora process, även om vi alla gärna undvikit den!

Uppdatering 2020-12-03 04:16 – Nu börjar äntligen saker komma igång på riktigt! Det tar fortfarande ett bra tag till innan alla kan komma åt sina tjänster, men nu börjar de synas för de första av er.
Då förstår vi såklart att ni nu vill komma åt er mail igen, och för det behöver ni skapa ett nytt lösenord. Samtliga konton har fått lösenordet återställt i och med detta.

För att uppdatera lösenordet gör man enkelt såhär:
Man går in på www.fsdata.se och väljer att klicka på ”Gamla kontrollpanelen”.

Här loggar ni in med hjälp av ert användarnamn och lösenord. Användarnamnet i gamla kontrollpanelen är även samma som ert huvudlösenord för ert FTP-tjänst.

När ni nu är inloggad så kommer ni kunna verifiera om era konton är redo eller ej. Klicka på ”E-post” och om ni får en lista på era konton, så superbt! Då är era mail redo att användas igen.

För att byta lösenord så klickar man på sin mailadress i listan över konton. Under fliken ”Byt lösenord” så kan man enkelt sätta ett nytt säkert lösenord på sin tjänst.

Om sidan istället visar en röd rad som säger ”Ett fel har uppstått” så behöver ni vänta lite till. Ert konto är inte färdigt ännu, men är på gång nu under natten och morgonen.

När ni väl kommit åt kontot och bytt lösenordet så ska det bara vara att ange det nya lösenord i enheter ni ansluter via, så ska det börjar fungera. Alla inställningar och liknande ska i övrigt vara samma som innan.

Just nu finns ingen mailhistorik med i era mailboxar. Detta är medvetet! Vi arbetar på detta, men detta kommer alltså ta lite längre tid.

Om ni inte längre har tillgång till ert konto alls, det vill säga det ni har på Gamla kontrollpanelen, så behöver man tyvärr ta kontakt med supporten. Vi rekommenderar då att man skickar ett mail eller avvaktar några timmar på morgonen då det utan tvekan kommer bli lång kö i telefon och chatt. Vi gör alltid vårt bästa för att hjälpa till så snabbt som möjligt såklart.
Vid kontakt kan vi då hjälpa er att återställa lösenordet. Om ni kontaktar oss från en registrerad återställningsmailadress eller telefonnummer inne på ert konto så räcker det som verifikation, annars kan annan ID handling fungera. Det är viktigt att vi håller systemen säkra även i tider som dessa.

Vi tackar igen för ert tålamod under denna händelse. Vi kommer att hålla statusen öppen ett tag till medan vi verifierar att allt fungerar som det ska överallt. Vi kommer bevaka detta medan allt sätts igång med, men om inte något onormalt upptäcks så kommer nästa uppdatering i så fall ske först under morgonen.

Uppdatering 2020-12-03 08:33 – Aktiveringarna pågår för fullt, konto för konto! Detta sker automatiskt varje minut, systemen vilar inte. Allt vi verifierar fungerar, nu håller det nya systemet på att aktivera allt. Vi kan tyvärr inte säga när något specifikt konto går igång, utan hela processen är självgående i detta läget. Håll uppsikt inne i er kontrollpanel, så länge den röda raden är där, så är det inte färdigt för era konton än, utan då är det fortfarande på gång.

Uppdatering 2020-12-03 10:00 – Vi håller just nu på att ta fram en grov ETA på när majoriteten av kontona ska vara aktiva. Vi återkommer med den så fort som möjligt.

Uppdatering 2020-12-03 12:18 – Vi försöker ta fram en grov ETA, men varje konto tar tyvärr olika lång tid att skapa. Detta beror ofta på hur stor kundbilden är, och hur många alias som är knutna till kontona. Vi har just nu förhoppningar på att alla ska vara färdiga om 7+ timmar. Det är vårt väldigt optimistiska besked. Är vi pessimistiska så tittar vi på mer än 24+ timmar för allt. Det är tyvärr ett långt span, det är därför ETA tagit lång tid att få fram. Vi fortsätter övervaka hur återskapningarna går så att vi kan ge ytterligare besked snarast möjligt.

Uppdatering 2020-12-03 15:00 – Fler och fler konton får tillgång hela tiden, men det är tyvärr en lång process. Våra uppskattade tider från innan (Våra ETAn) är inte förändrade som det ser ut just nu. Vi arbetar på att både försöka få över konton snabbare, och på att expandera systemet så att allt flyter på så tidigt som möjligt. Tack för att ni väntar!

Uppdatering 2020-12-03 17:17 – Kontoaktiveringar pågår för fullt. Vi är glada över att höra att många har kommit åt sina konton igen, men det är tyvärr långt kvar innan vi är färdiga. Våra försök att snabba upp det har haft viss effekt, men inte den vi hoppats på ännu. Jag kan inte ge någon uppskattat tid än, då det fortfarande pendlar så mycket i hastighet. Jag kan bara försäkra att vi jobbar 24/7 med att få detta löst.

Uppdatering 2020-12-03 20:31 – Flera tusen kunder är nu live igen efter tidigare problem, vi återställer fortfarande data och aktiverar flera konton för varje sekund som går. Nuvarande prognos är att alla kunder kommer vara live igen inatt. Vi har fått förfrågan att ta fram mer information om vad som händer med. Vi arbetar på detta och hoppas ge det under kvällen.

Uppdatering 2020-12-04 00:04 I dagens första, och antagligen kvällens sista, statusuppdatering så vill vi bara säga att nu har vi fått en jäkla fart på återställningarna! Ca. 5000 E-post konton aktiveras varje timme nu. Inte långt kvar innan alla är färdiga!

Uppdatering 2020-12-04 01:09 Vi märkte att den del konton där vi verifierat att kontona ska fungera fortfarande gav varning. Vi har ordnat detta.
OBS: Om ditt konto inte visar varning, men inte heller visar några konton, så betyder detta att dina konton är på gång att skapas. Undvik att skapa konton tills dess att dina befintliga konton är där igen. Det kommer undvika problem för er. Tack för att ni läser och visar tålamod!

Uppdatering 2020-12-04 09:01 – Många är av förståeliga skäl inne och ändrar sina lösenord just nu. Det gör att vi upptäcker timout problem på kontrollpanelen när många gör det samtidigt. Vi arbetar på att förbättra så att fler kan göra det samtidigt! Om ni ser era konton i kontrollpanelen och får ett fel vid ändringen så arbetar vi på detta så att systemet hinner med alla ändringsförfrågningar.

Uppdatering 2020-12-04 09:21 – Röd banner om fel på konto är tillfälligt tillbaka medan vi gör ändringar i våra Exchange inställningar. Vi arbetar på det och när vi löst denna är det menat att flera ska kunna ändra sina lösenord igen. Vi återkommer så snart som möjligt.

Uppdatering 2020-12-04 09:44 – Röd banner ska nu vara borta igen. Vi ser fortfarande problem med timout på ändringar däremot. Vi arbetar fortfarande med att optimera det.
OBS: Vårt UI säger fortfarande Exchange 2013. Vi fokuserar just nu på att uppdatera alla system, så ändring i grafiken har tyvärr inte hunnits göras ännu. Detta kommer lösas så fort vi verifierat att vår normal drift är återställd.

Uppdatering 2020-12-04 10:18 – Samtliga våra Exchange tekniker arbetar med att optimera funktionen för att byta lösenord så att så många som möjligt kommer in. Det kan ge lite mer udda felmeddelanden medan vi gör detta då vi aktivt är inne och ändrar inställningar och dirigerar data.

Uppdatering 2020-12-04 10:31 – Vi tror oss ha identifierat det som orsakar flaskhalsar i systemet. Vi ändrar just nu hur Exchange köar upp förfrågningar så att kön av inlagda ändringar inte ska stoppa upp nya ändringar.

Uppdatering 2020-12-04 11:13 – Vi har expanderat mängd samtidiga anslutningar/ändringar enormt och systemet ska nu vara mycket snabbare. Fortfarande dyker en del fel upp i sista steget. Vi testar på detta och skriver så fort vi verifierat att allt släpps igenom som det ska.

Uppdatering 2020-12-04 11:22 – Nu fungerar lösenordsåterställningar! Får ni felmeddelanden så hjälper vi er. Vi har övervakning på de problem som ev. uppstår.

Uppdatering 2020-12-04 11:33 – Vi får rapporter om att webmail.fsdata.se ger fel för en del användare. Vi undersöker detta.

Uppdatering 2020-12-04 12:11 – Felet med webmailen verkar bero på ett par av de databaser som skapats i vårt nya system. Tekniker arbetar på dem. Enstaka rapporterar även att de kommer in på mailen, men får fel när de försöker skicka. Detta härleds till samma fel som webmailen så det arbetas på samtidigt.

Uppdatering 2020-12-04 12:33 – Vi är nu ganska säkra att vi identifierat den differens i databaserna som orsakar fel för vissa kunder. Tekniker arbetar på att implementera en fix och bör ha den på plats inom kort. Vi uppdaterar så fort mer information finns.

Uppdatering 2020-12-04 12:54 – Vi håller på att starta om en del Exchange databaser som verka orsaka problem. Vi förväntar oss att detta tar 10-15 minuter. Vi kommer undersöka därefter och uppdaterar status igen med mer information. Vi har ett par parallella undersökningar igång samtidigt.

Uppdatering 2020-12-04 13:16 – Ändringen verkar tyvärr inte ha avhjälpt felet. Men felsökning fortsätter. Vi kommer närmare och närmare lösningen.

Uppdatering 2020-12-04 13:56 – Vi arbetar med det fortfarande! Vi hoppas ha det löst inom en timme, och återkommer så snart vi kan. Just nu monterar vi om databaserna i systemet. Det tar tyvärr en liten stund att göra. Vi har lyckats skapa och nå flera konton, och arbetar på att replikera detta mot alla.

Uppdatering 2020-12-04 14:27 – Arbete fortsätter. Vi har just nu blandade resultat i våra tester. Kontona skapas som de ska och kan hanteras och ändras på, men de vägrar tillåta inloggningar. Vi felsöker anledningen och jag lovar att vi som arbetar med tekniker jobbar så hårt som möjligt för att komma vidare!

Uppdatering 2020-12-04 14:47 – Vi verkar ha funnit en gemensam nämnare bland de konton som inte fungerar. Vi undersöker nu detta problemet och hoppas att vi närmar oss målet. Så fort det är färdigt så säger vi givetvis till!

Uppdatering 2020-12-04 15:10 – Vi arbetar fortfarande på det lead vi har. Vi kan inte ge er en uppskattad tid på lösning, då det är ett unikt problem vi inte stött på tidigare. Vi fortsätter arbeta konstant på att lösa detta problemet. Vi har sagt det många gånger, men stort tack för ert tålamod!

Uppdatering 2020-12-04 15:35 – Det kommer tillfälligt komma lite nya fel när vi gör en omstart av flera av systemen efter uppdateringar vi provar. Vi arbetar konstant med systemet för att försöka få allting löst en gång för alla.

Uppdatering 2020-12-04 16:06 – Mycket lovande resultat efter det arbete vi gjorde! Vi kör några extra tester. Om allt faller ut väl hoppas vi kunna ge en uppskattning på hur lång tid allt kommer att ta. Tack för att ni väntar.

Uppdatering 2020-12-04 16:57 – Vi har nu verifierat att faktiska kunders konton fungerar med de förändringarna vi gjorde. Medan uppdateringen pågår kommer ni tillfälligt att få en röd rad som säger att det är fel med kontot igen. Vi har lagt in detta så att inte data blir korrupt medan vi gör ändringarna. Komplett tidsuppskattning pågår fortfarande men vi det ser extremt bra ut hittills.

Uppdatering 2020-12-04 18:13 – Vi har främst goda nyheter med denna uppdateringen, även om det finns en liten tråkighet med!
Det riktigt bra: Vi är 100% säkra på att vår lösning fungerar. Vi har redan implementerat den på ~3000 mailkonton och kört verifikationer att det fungerar.
Vi kommer aktivera många tusen till i timmen, nu när vi fått automation igång på det.
Fina siffror! Ni som redan har bytt lösenord kommer kunna logga in direkt när ert konto är hanterat.

Det mindre roliga: För att inte systemet ska få fel så behöver vi ha förändringar på kontona avstängda. Vi väntar oss att det kommer ta runt 4 – 5 timmar för oss att bli färdiga med allt detta.

Det tekniska: Vi upptäckte ett fel i proportioneringen av databaserna som hade kommit med på samtliga databaser vi har i vår Exchange. (Över 150 st.) Dessa gör vi nu om manuellt så att detta felet inte längre kommer finnas med. Om vi har kontona aktiva för redigering samtidigt så kommer hela databasen som arbetas med gå korrupt, och vi kommer behöva läsa in datan till den på nytt. Därav har vi varit tvingade att stänga redigeringsmöjligheten på kontona igen.

Uppdatering 2020-12-04 20:23 – Vi fortsätter med det pågående arbetet. Vi är i god tid inom deadline och användare som har bytt sina lösenord under dagen har redan tillgång till sina konton. Så fort vi är färdig med detta arbetet så öppnar vi för att börja kunna byta lösenord igen, därefter kan i princip alla komma in igen! Vi kommer ha en minimal mängd konton som behöver specialuppmärksamhet, runt 0.2% av alla kontona, men allt ser bra ut i övrigt.

Uppdatering 2020-12-04 20:49 – Runt 90/95% färdigt och nu är det säkert för oss att aktivera funktioner igen. Ni kan nu se och hantera era lösenord. Efter lösenordsbyte så ska det fungera. Mer information efter vi är färdiga med allt!

Uppdatering 2020-12-05 00:24 – Nu är vi äntligen färdig med första delen av denna långa, långa störning! 99.8% av alla kontona är nu aktiva igen. Vi har bara ett fåtal som behöver lite extra kärlek för att faktiskt komma igång, och det ger vi dem just nu. Är du en av dessa få som fortfarande inte ser ditt konto i kontrollpanelen så kan jag garantera att det kommer fram igen snarast möjligt.

Vi har spenderat de senaste 2-3 timmarna att övervaka så att inga oväntade fel uppkom innan vi gav klartecken, men nu är det alltså äntligen färdigt! Imorgon förmiddag kommer vi lägga upp lite mer information till er här, som har lite snabba förklaringar på hur ni går vidare och ev. vad som har hänt.

Uppdatering 2020-12-05 12:07 – Här är ett par snabba guider att använda så att ni enkelt kommer igång.
OBS: Det är många som försöker komma in och göra ändringar på sin tjänst just nu. Om ni får ett rött felmeddelande om ”Oväntat fel”, vänta en stund och försök igen

Uppdatering 2020-12-05 14:39 – Här är ett par snabba guider att använda så att ni enkelt kommer igång.
OBS: Vi har noterat att gamla vidarebefordringar tyvärr inte kunnat följa med. Om ni haft vidarebefordringar aktiva så behöver ni alltså lägga in dem igen i er kontrollpanel.
Problemet med felmeddelande i röd rad är löst igen.

Uppdatering 2020-12-05 15:32 – En mindre del av våra kunder upplever problem med Outlook. Vi har identifierat att det finns ett problem där, och arbetar på det. Vi uppdaterar här när det är löst.

Uppdatering 2020-12-07 09:00 – Vi fortsätter arbeta med systemen för att utöka stabilitet och säkerhet. Diverse buggar och otillgängliga funktioner återkommer successivt.

Uppdatering 2020-12-07 12:19 – En del användare upplever fortfarande problem med IMAP koppling till Outlook och mobiltelefoner. Tekniker arbetar på detta. Tänk på att om ni har historik i er enhet så bör ni avvakta med att lägga in kontot. Då all mailhistorik ännu inte är återställd så kommer den i så fall att försvinna tills vi är färdiga. Vi rekommenderar annars att man använder webmailen på https://webmail.fsdata.se så länge.

Uppdatering 2020-12-10 10:53 – Samtliga problem rörande IMAP och Outlook för fsdata.se ska vara åtgärdade. Arbete pågår med att utöka systemen men denna biten är i stort nu färdig.

Uppdatering 2020-12-29 13:05 – Under tiden som arbeten med systemen pågor så kan det komma intermittenta störningar på webmail samt IMAP/POP och SMTP. Vi arbetar både över helgdagar och mellandagar med att säkra upp och utöka systemen så att vi kan åter vara i full drift så snabbt som möjligt. Med mål om att slippa stora störningar som denna de närmaste 20 åren igen.

Senast ändrad av Jonathan Borin
Gå till startsidan